De elfjes die echt bestonden

Meer dan honderd jaar geleden hebben twee meisjes de hele wereld op zijn kop gezet. Ze stonden namelijk samen met echte elfjes op de foto.
De Elfjes van Cottingley  staan op een reeks van vijf foto’s die genomen werd door Elsie Wright (1901-1988) en Frances Griffiths (1907-1986), twee nichtjes die in  Cottingley woonden, een klein plaatsje in de buurt van de Engelse stad  Bradford.
De twee meisjes speelden vaak samen bij het beekje dat achter de tuin liep. Dit zorgde voor grote ergernis bij hun moeders omdat ze regelmatig thuiskwamen met natte voeten en kleren. 

De meisjes kwamen 30 minuten later ‘triomfantelijk’ terug.Elsies vader Arthur was een enthousiast amateurfotograaf en had een eigen  donkere kamerToen hij later de fotografische plaat ontwikkelde, was op de foto Frances te zien achter een struik waarop vier elfjes leken te dansen.

ARTHUR CONAN DOYLE

In 1917, toen de eerste twee foto’s werden genomen, waren Elsie en Frances respectievelijk 16 en 9 jaar oud. De foto’s kwamen onder de aandacht van de schrijver Sir Arthur Conan Doyle, die ze ter illustratie opnam in een artikel over  elfjes dat hij voor de kersteditie van 1920 van het tijdschrift  The Strand Magazine aan het schrijven was.
bronnen:

https://petapixel.com/2021/11/08/cottingley-fairies-the-photo-hoax-that-fooled-kodak-and-arthur-conan-doyle/
wikipedia

IMAGE MAKING OR TAKING – I BELIEVE IN FAIRIES, I DO
Cottingley Fairy Photographs Project- 1920- 2022


Dit fotoproject is geïnspireerd op de de Cottingley Fairy Photographs
gefotografeerd door Elsie Wright en Frances Griffiths.


Kunnen we in deze tijd deze nog geloven in Elfjes? Wat is waar in de media? Hoe navigeren we door een wereld van photoshop, filters en deep fakes? In de jaren 20 van de 20de eeuws was er na een pandemie en een eerste Wereldoorlog veel behoefte aan spiritualiteit en zingeving, Ik zie veel paralellen met de huidige tijd de jaren 20 van de 21ste eeuw. ‘
‘ I believe in fairies, I do ‘ Manon Carboni – Oktober 2022