Reportages

Melkveehouder Jaap Verduijn. 

Jaap is eigenaar van boerderij De Vooruitgang. Hij vindt het belangrijk om grond en water zo gezond mogelijk te houden. Sinds een paar jaar is hij dan ook volop bezig met het verduurzamen van zijn bedrijf. “Uiteindelijk moeten we allemaal verduurzamen. Je moet je er even in verdiepen, maar er is echt veel mogelijk.”

Mooi als landbouw en natuur samengaan

De Oost-Groningse akkerbouwer en pluimveehouder Gert Sterenborg is druk bezig om de biodiversiteit in zijn gebied te herstellen. Hij hoopt ook andere boeren te inspireren om zich in te zetten voor het herstel van biodiversiteit. “Ik vind het mooi als landbouw en natuur zoveel mogelijk samengaan.”

Dierenwelzijn en een duurzame bedrijfsvoering

Melkveehouders Dirk en Isabella Gravesteyn investeren in dierenwelzijn en een duurzame bedrijfsvoering. Ze doen aan weidevogelbeheer en hebben een moderne weidewagen: een mobiele melkinstallatie waarmee de koeien in de wei worden gemolken.

Precisielandbouw bij van den Borne

Jacob  van den Borne is een voorloper in het gebruik van precisielandbouw, techniek en data op zijn bedrijf: hij stelt bedrijfsgegevens beschikbaar via de cloud, vliegt drones over zijn akkers en gebruikt satellietdata voor precisielandbouw.


Op bezoek bij Boerin Agnes


Boerin Agnes woont met haar gezin sinds 2015 op een boerderij in Gasselternijveen, een dorpje aan de rand van de Drentse Veenkoloniën. In datzelfde jaar is er voor de melkkoeien een nieuwe, Integraal Duurzame Stal gebouwd, In deze nieuwe stal is ruimte voor 160 koeien. De koeien kunnen heel gemakkelijk naar buiten. Op de grond wordt mais en gras geteeld, allemaal bedoeld als voer voor de eigen koeien. Met zonnepanelen wordt eigen energie opgewekt. Ook wordt op de boerderij zelf kunstmest gemaakt. Alle lucht die namelijk uit de nieuwe stal komt, gaat eerst door de luchtwasser. Deze wasser bindt de ammoniakmoleculen uit de stallucht aan water. Het mengsel dat dan ontstaat, spuiwater genaamd, wordt in het voorjaar als kunstmest op het land uitgereden om het gras te laten groeien. 

Rodenburg: “Door te investeren wil ik mijn bedrijf toekomstbestendig maken.”

In 2015 nam Nico Rodenburg het akkerbouwbedrijf van zijn vader over.
Sindsdien werkt hij aan de verbreding en verduurzaming van het bedrijf. 


Natuurlijk bekappen

De paarden Gideon en Saar worden natuurlijk bekapt door Guido Bij Elizabeth in Drenthe. 

Reportage De Roodkapjes in Vierhouten

Een dag zonder zorgen

Voor een uniek project waren de Roodkapjes uit Rotterdam in Vierhouten. Nederland telt 3,7 miljoen mensen die de zorg hebben voor een ander. Liefst 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat langer dan 3 maanden.  Marjo Koppert: “Het is een taak die bovenop al het andere komt. In veel gevallen kunnen ze het er eigenlijk niet bij hebben. Maar ze doen het wél en dat verdient een groot compliment en aandacht. Wat kun je doen als je merkt dat het zorgen je te veel wordt? En hoe blijf je in balans? Ga mee op stap met de Roodkapjes. Voor een dag zonder zorgen.
mei 2023

💙 250 deelnemers wandelden 10 of 25 kilometer om vervolgens te proosten op het leven. Samen hebben zij een prachtig bedrag bij elkaar gewandeld voor baanbrekend kankeronderzoek in het 
Love life! Fight Cancer!
Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Van oud bankstel naar Italiaanse designertas

Je moet er voor in de buidel tasten, maar dan heb je wel een lokale, duurzame designtas. Claudia Casagrande, van ClaCa Design, maakt ze in haar garage in Colmschate van gebruikt leer. Het leer komt van gebruikte bankstellen van de Kringloopwinkel Noggus & Noggus in Ommen. Die samen met de leerlingen van het Torbecke College in Zwolle het leer klaar maken voor hergebruik.